Kwaliteitseisen
Het domein F: Samenwerken met Ouders uit het Kwaliteitskader geeft de vereisten weer voor een goede invulling van het Educatief Partnerschap.
Ouderkindworkshops (handleiding)
Een ouder-kind workshop is een activiteit voor ouders/opvoeders en kinderen op de groep of in de klas. Na uitleg van de pedagogisch professional of leerkracht gaan de ouders/opvoeders en kinderen in ouder-kind paren aan de slag met een activiteit. Na deze activiteit wordt er met de ouders/opvoeders nagepraat.
Oudergroepen (handleiding)
Een oudergroep is een groep ouders/opvoeders die wekelijks samenkomt onder begeleiding van een pedagogisch professional. De ouders/opvoeders krijgen samen inzicht in wat de kinderen leren en hoe zij hier thuis op kunnen inspelen en steunen en stimuleren elkaar in hun rol als opvoeder. Tijdens de bijeenkomsten leren ouders/opvoeders en pedagogisch professional hoe zij de kinderen nog beter kunnen ondersteunen, is er aandacht voor de communicatie en afstemming tussen ouders/opvoeders en pedagogisch professionals, wordt de wereld van ouders vergroot voor kennis en netwerk en wisselen de ouders/opvoeders en de begeleider ervaringen en tips met elkaar uit.
Intermediairs Stichting PAS
Doel van het werk van de intermediairs is om de schoolloopbaan van doelgroepkinderen te bevorderen. Zij zijn een belangrijke schakel in het verbeteren van het contact tussen ouders, leerling en school. Zeker daar waar taal en/of culturele achtergronden een barrière vormen. Voorscholen en basisscholen in Arnhem kunnen de intermediairs inzetten bij oudergesprekken over opvoeding en onderwijs van de kinderen. Ook kan de intermediair ingezet worden bij het ondersteunen van ouders in de toeleiding naar vvoorschoolse voorzieningen en het versterken van het gebruik van de voorschoolse educatie en de dienstverlening die geboden wordt, zoals bv deelname aan ouderbijeenkomsten. Daarnaast verzorgen de intermediairs voorlichting en workshops voor groepen ouders of professionals.De intermediairs werken samen met de gemeente als het gaat om lokale vraagstukken, en met andere OKB-partners zoals Rijnstad, consultatiebureaus, wijkteams, zorgteams, etc.).
Opgroeien met meer talen tegelijk.
Arnhem is een stad met grote diversiteit in de bevolking. Veel a.s. en jonge ouders hebben een andere moedertaal dan het Nederlands. Jonge ouders zijn zelf soms al meertalig, en ook de thuistaal van beide ouders kan verschillend zijn. Dit stelt (a.s.) ouders voor de vraag: in welke taal voed ik mijn kind op? Welke taal wil ik dat mijn kind leert? Hoe kan mijn kind goed Nederlands leren om op school goed mee te kunnen doen? Ouders zijn vaak onbekend met de invloed van meertaligheid op de ontwikkeling van het kind en de gevolgen voor de taalontwikkeling. Soms zijn ze zich er niet van bewust, soms zijn er opvattingen die niet persé waar zijn, zoals het idee dat meertaligheid leidt tot een taalachterstand. Doel is ouders te ondersteunen bij de keuzes die ze kunnen maken bij het meertalig opvoeden van hun kind.
- Ouders worden zich bewust dat het belangrijk is keuzes te maken
- Ouders krijgen inzicht in de waarde van meertalig opgroeien voor identiteitsontwikkeling en schoolloopbaan
- Ouders krijgen kennis aangereikt die nodig is om een keuze te kunnen maken.
- Ouders krijgen advies over hun persoonlijke situatie
- Ouders maken een plan voor hun eigen situatie
Aanbod PAS:
In een individueel gesprek van de intermediairs en/of logopedisten van Stichting Pas krijgen ouders advies en wordt een concreet plan gemaakt voor de eigen situatie.
Als professional kan je ouders die in deze situatie zitten en vragen hebben hierover verwijzen naar Stichting PAS. Ook kunnen we op locatie een informatiebijeenkomst verzorgen voor een groep ouders die hier interesse in heeft. Ten slotte informeren en adviseren we professionals in oudercontacten, en kunnen we ook voor het team een informatiebijeenkomst geven.
Thuis in Taal
Stichting Pas ondersteunt kinderopvang en scholen in de aanpak Thuis in Taal.
De aanpak Thuis in Taal baseert zich op de gouden driehoek tussen pedagogisch professional/leerkracht / ouder en kind. Kinderen leren namelijk veel taal thuis, kinderen zijn meer thuis dan op kinderopvang of school. Investeer daarom in de samenwerking met ouders, om de taalontwikkeling van het kind positief te beïnvloeden.
Meer informatie:
Stappen Thuis in Taal
Thuis in Taal website
Vaardig Arnhem
Vaardig Arnhem biedt workshops en trainingen voor professionals over het voorkomen van laaggeletterdheid, het signaleren van laaggeletterdheid en het aanbod voor ouders met minder geletterde vaardigheden. Ook kunnen ze je adviseren over het in eenvoudige taal communiceren met ouders.
Het taalhuis biedt taalcursussen voor volwassenen en groepen ouders.
Peer support en zelfvertrouwen in de opvoeding
Onderlinge steun tussen ouders/opvoeders kan bijdragen aan de effectiviteit van VVE-programma’s en het zelfvertrouwen van ouders in de opvoeding (Groff & De Wit, 2022; Dood et al., 2025). Ouders die vertrouwen hebben in hun eigen kunnen als ouder zijn namelijk beter in staat om hun kinderen te ondersteunen (Glatz et al., 2023). Daar tegenover staan ouders die vanwege faal- of andere negatieve ervaringen weinig vertrouwen hebben in hun eigen kunnen en daardoor vaker moeite hebben met de opvoeding van hun kinderen. Minder ouderlijke zelfeffectiviteit hangt sterk samen met achtergrondkenmerken als bestaansonzekerheid en omgevingskenmerken zoals een kleiner sociaal netwerk en beperkt genoten onderwijs (Notten & De Wijs, 2017; Helleman en al., 2021).
Vooral voor ouders in minder gunstige sociaaleconomische omstandigheden blijkt een helpend sociaal netwerk een positieve impact te hebben op de gezinssituatie en toekomstperspectieven van kinderen (Green et al., 2007; Notten et al., 2023). Peer support blijkt een belangrijke factor als het gaat om een helpend sociaal netwerk, en vermindert de uitval van ouders/opvoeders bij ouderactiviteiten in de VVE die gericht zijn op de ontwikkeling van kinderen (Pellecchia et al., 2018). Het creëren van ruimte voor onderlinge steun binnen VVE-programma’s is een kansrijk middel om ouders zich meer verbonden en gesteund te laten voelen in de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen (Stoep et al., 2021; Dood et al., 2025).
Voor meer informatie zie het Onderzoek en de factsheet en de handleidingen